Skip to main content

Arriba a les aules el projecte PescaNeta, que posa en valor el compromís dels pescadors en la conservació del medi marí, i que també contribueix a millorar la qualitat del peix de la nostra costa

Un total de 611 alumnes d’onze escoles de l’Alt i Baix Empordà i la Selva han participat al concurs La Mar de Net, una iniciativa impulsada pel sector pesquer català, coordinada per la Federació Territorial de Confraries de Pescadors de Girona en col·laboració amb la Fundació per a la Creativació. Els estudiants d’entre 3r i 6è de primària han aportat idees innovadores, respostes o solucions a la problemàtica de la gran quantitat de plàstics que arriben al mar, i n’han sorgit propostes tan singulars i realment aplicables com les dues que finalment han estat premiades: uns contenidors amb sensors en el marc d’una campanya de sensibilització (escola Carrilet de Palafrugell) o la substitució de les ampolles d’aigua de plàstic del menjador escolar per gerres de vidre, una acció derivada d’un estudi de la petjada ecològica que es genera al centre, duta a terme per l’escola Vila-Romà de Palamós.

Aquesta i d’altres propostes que s’han presentat a la cloenda del programa formen part de la primera experiència de portar el projecte Pesca Neta a les aules, apostant per incentivar la creativitat dels alumnes per enginyar solucions realistes i efectives per combatre la problemàtica dels residus marins. Amb aquesta acció, també es posa en valor la tasca que més de 200 embarcacions i gairebé un miler de pescadors gironins fan cada dia per eliminar residus de la costa catalana.

Des de fa anys els professionals de la pesca recullen la brossa que troben a alta mar en l’exercici de la seva feina, especialment plàstics, i amb Pesca Neta han unit esforços per conscienciar i eliminar els residus contaminants que estan presents al nostre mar.

La divulgació és clau per assolir complicitats

Les campanyes de difusió i l’organització d’activitat a les escoles són un dels mecanismes de Pesca Neta per donar visibilitat al projecte i a la tasca dels pescadors. El concurs la Mar de Net ha involucrat a alumnes, professors i famílies en la tasca de conscienciació a la ciutadania sobre la importància de la lluita contra la brossa marina i l’imprescindible paper del sector pesquer per la neteja dels nostres oceans. Els participants havien d’escollir entre dos reptes: idear accions que es poden fer a l’escola per reduir el consum de plàstic o generar noves experiències educatives pels habitants i visitants dels seus municipis.

El lliurament de premis entre els equips finalistes s’ha fet a la llotja del peix de L’escala amb la presència de la subdirectora de la Direcció  General de Pesca i Afers Marítims, Àngela Seira, els alcaldes de L’Escala i Palamós, Víctor Puga i Lluís Puig i el representant de la Federació Territorial de Confraries de Pescadors de Girona, el pescador Toni Falcó.

El projecte PescaNeta està finançat per fons europeus i cofinançat pel Fons Europeu Marítim i de la Pesca(FEMPde Catalunya i el Departament d’Acció pel Clima, Agricultura i Alimentació i forma part d’una convocatòria que ja s’ha renovat, garantint així la seva continuïtat.

A títol individual els pescadors gironins ja duen a terme sistemes de pesca sostenible i diferents actuacions relacionades amb la millora del medi marí, però agrupant-se sota la mateixa marca optimitzen esforços i resultats en l’objectiu de la protecció i recuperació de la biodiversitat i els ecosistemes marins.