Skip to main content

El Mar Mediterrani està arribant a uns nivells insostenibles de contaminació per plàstics i microplàstics. L’alta concentració d’aquests residus de te un greu impacte en els ecosistemes marins i, per extensió, en l’activitat pesquera. És per aquest motiu els pescadors de Catalunya estan sumant esforços per retirar i quantificar el màxim nombre possible d’elements contaminants del mar a través del projecte ‘pescaNeta’ (pescaneta.com).

Aquest projecte, però, no només cerca reduir la contaminació sinó també conscienciar, ja que al darrere de l’abocament de milions de tones de plàstics al mar hi ha una gestió deficient dels residus. Dels 27 milions de plàstics que es produeixen a Europa, només un terç es recicla i més de la meitat acaben en abocadors. Només el 6% dels plàstics consumits provenen del reciclatge.

Els plàstics i els microplàstics constitueixen el 95% dels residus que hi ha al nostre mar, segons els estudis del Fons Mundial per la Natura (WWF). I malgrat que el Mediterrani representa només l’1% de la massa d’aigua del planeta, concentra el 7% dels residus contaminants.

En aquest sentit, ‘pescaNeta’ dona suport a la campanya de la Setmana Europea per la Prevenció de Residus. Evitar la contaminació del Mar Mediterrani comença amb la conscienciació de tots i totes. Petites accions diàries, com evitar comprar aliments envasats o no fer servir estris d’un sol ús, eviten aquests plàstics puguin acabar al mar.

Més de 1.200 embarcacions involucrades

La Federació Nacional de Confraries de Catalunya impulsa el projecte ‘pescaNeta’ en el que participen un total de 1.289 embarcacions de 33 confraries de pescadors de Tarragona, Barcelona i Girona. Representa el 79% de la flota pesquera activa a Catalunya. El projecte rep el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya i del Fons Europeu Marítim i de la Pesca.

Gràcies a la responsabilitat i compromís dels pescadors, cada dia es poden recuperar del mar centenars de quilos de residus que queden atrapats a les xarxes. Des de plàstics o llaunes, a objectes més voluminosos com electrodomèstics o pneumàtics.

Un cop els pescadors han separat els residus del peix, registren les dades en una APP de tal forma que es pot tenir el control de tot allò que recullen les diferents confraries de Catalunya. Finalment, els residus arriben al port, on es dipositen en els punts verds habilitats. En el que portem d’any 2021, el sistema ha recollit un 1.567 fitxes de recaptació de residus introduïdes pels pescadors.